Hukka ja ympäristö

Liikuntakeskus Hukka kehitti ympäristömyönteistä toimintaansa ulkopuolisten asiantuntijoiden tuella solmimalla ISO 14001 -ympäristösertifikaatin 2007–3/2017, mikä tekee Hukasta Suomen ensimmäisen ISO-ympäristösertifioidun liikuntakeskuksen. Olemme lisäksi allekirjoittaneet vuonna 2011 energiatehokkuussopimuksen, jossa olemme sitoutuneet vähentämään hiilijalanjälkeämme ja vastustamaan ilmastonmuutoksen edistymistä konkreettisilla teoilla.

Hukassa ympäristönäkökulma näkyy tekoina esimerkiksi seuraavasti:

  • Olemme sitoutuneet energiankulutuksen pienentämiseen 10 vuoden aikana 9 % (vuodesta 2011 alkaen). Seuraamme tarkkaan energiankulutustamme, ja teemme muutoksia kun säästökohteita löytyy.
  • Hankkimiltamme laitteilta vaadimme pitkää käyttöikää ja toimintavarmuutta. Kuntosalilaitteiden ostossa huomioimme laitteiden huollettavuuden ja varmat varaosatoimitukset. Myös laitteiden energiakulutus huomioidaan, ja suosimme laitteita jotka saavat energiansa käyttäjän liikkeestä.
  • Käytöstä poistetut kuntosalilaitteet pyrimme kierrättämään.
  • Käytöstä poistetuille materiaaleillemme keksimme aina uusiokäyttömahdollisuuksia, mikäli se on mahdollista. Esimerkiksi käytöstä poistetun squashkentän lasit ovat uusiokäytössä ympäri kuntokeskustamme kaiteina ja lasiseininä. Keräämme ja kierrätämme myös käytetyt squash-, sulka- sekä tennispallot.
  • Kiinnitämme erityistä huomiota siihen, että käytämme vain vähäisiä määriä kemikaaleja mm. toimitilojen ylläpidossa.
  • Valaistusenergiaa säästääksemme säädämme valojen päälläoloaikaa tarkkaan käytön mukaan ja olemme siirtyneet tila kerrallaan  led-tekniikkaan vuodesta 2014 alkaen.
  • Suosimme ympäristöystävällisiä tavarantoimittajia.
  • Vähennämme vedenkulutustamme siirtymällä vähän vettä kuluttaviin wc-malleihin sekä asentamalla rajoituksia vedenpaineeseen, kuitenkaan käyttömukavuuden siitä kärsimättä.
  • Pyydämme jäseniämme osallistumaan ympäristötyöhömme esimerkiksi kierrättämällä tiloissamme syntyvät jätteet seka-, bio- ja paperinkeräysjätteeseen, sammuttamalla turhat valot ja käyttämällä säästeliäästi vettä. Ryhmäliikuntatunneilla suosittelemme käyttämään omaa pestävää hikipyyhettä kertakäyttöpaperin sijaan.

Hukan virallinen ympäristöpolitiikka

vastuullisuus-energiatehokkuussopimukset

Liikuntakeskus Hukka myy monipuolisia ja laadukkaita liikuntapalveluita sekä vuokraa liikuntatilaa. Toimintamme positiivisia ympäristövaikutuksia ovat ihmisten elämänlaadun parantaminen sekä liikunnan tuomat terveysvaikutukset. Lisäksi palvelu tuotetaan ja kulutetaan samanaikaisesti eikä se kuormita ympäristöä. Toimintamme suurimpia negatiivisia ympäristövaikutuksia ovat suuri energian, -sähkön sekä vedenkulutus.

Otamme toiminnassamme huomioon ympäristön ja näin luomme perustan ennalta ehkäisevälle ympäristötyölle, mikäli se on teknisesti mahdollista ja taloudellisesti kohtuullista. Käytämme luonnonvaroja harkiten ja pyrimme käyttämään tuotteita, jotka ovat kierrätettäviä ja valmistettu uusiutuvista luonnonvaroista. Vuorovaikutuksessa sidosryhmien kanssa, asetamme ympäristövaateita yhteistyökumppaneillemme ja itsellemme.

Parannamme jatkuvasti työntekijöidemme osaamista ja kannustamme heidän osallistumistaan ympäristötyöhömme. Viranomaisten asettamat lait ja asetukset ovat vähimmäisvaatimuksemme. Noudattamalla ympäristöpolitiikkaamme takaamme jatkuvan kehityksen.

Onko sinulla ehdotus miten voisimme vähentä hiilijalanjälkeämme ympäristöteolla? Kuuntelemme mielellämme ajatuksesi! Laita ehdotuksesi  osoitteeseen info@nullhukka.net, parhaat ideat palkitaan!

Yhteiskuntavastuu

Ympäristön ohella Hukka haluaa edistää myös yhteiskunnan hyvinvointia. Tässä muutamia tapoja, joilla Hukka ja hukkalaiset ovat olleet mukana parantamassa ihmisten elämää.

Hukka tuki joulun viikkojäsenyykorttien tuotoilla Oulun seudun päiväkotien liikuntavälinehankintoja 2017

Hukka lahjoitti joulun viikkojäsenyyskorttiensa tuotot eli yhteensä 1275 € Oulun seudun päiväkotien liikuntavälinehankintoihin vuonna 2017

Hukka ja hukkalaiset ovat osallistuneet Roosa nauha -keräykseen vuosina 2016–2020

Hukka on ollut joka vuosi entistä suuremmin mukana Roosa nauha -keräyksessä ja yhdessä hukkalaisten avulla lahjoittanut Syöpäsäätiölle yhteensä yli 5000 € vuosina 2016–2020.

Hukka ja hukkalaiset Oulun seudun Aivovammayhdistyksen tukena 2016–2017

Hukka lahjoitti joulun viikkojäsenyyskorttiensa ja tammikuun liittymismaksujen tuotot Oulun seudun Aivovammayhdistys ry:lle – lahjoitussummaksi kertyi yli 2900 euroa.

Hukka mukana tukemassa Team Rynkeby Oulua vuodesta 2017

Team Rynkeby Oulu on hyväntekeväisyysjoukkue, joka pyöräilee vuosittain kerran kesässä Pariisiin osana yhteispohjoismaista keräystempausta. Tempauksella kerätään varoja syöpään sairastuneiden lasten ja nuorten tueksi, Suomessa Sylva ry:lle ja Aamu-säätiölle. Hukka on lahjoittanut Team Rynkeby Oulun kohteisiin lähes 10 000 euroa vuosina 2017–2020 ja kannustaa vuosittain joukkueen matkaa kohti Pariisia.  Lue lisää!

Hukka ja hukkalaiset ovat tukeneet lihasrappeumataudin parannuskeinon löytymistä jo vuodesta 2012

Augie’s Quest -hyväntekeväisyyshuutokaupassa 2013 ja 2014 joulukampanjan varoilla hankittiin uusia kuntoilulaitteita hukkalaisille ja tuettiin samalla hyvää asiaa. Augie’s Quest on maailman suurin hyväntekeväisyyshuutokauppa, jossa Augie Nieton luotsaamana kerätään varoja lihasdystrofiataudin hoitokeinon löytämiseen. Yhteensä Augie’s Quest on kerännyt vuodesta 2006 jo 45 miljoonaa dollaria. Hukan jäsenet ovat tukeneet varainkeruuta kymmenillä tuhansilla dollareilla vuodesta 2012 alkaen. Lisää tietoa varainkeruusta osoitteesta www.augiesquest.org.

Vuonna 2014 Hukan henkilökunta osallistui ALS – ice bucket challengeen ja keräsi näin lahjoitusvaroja (650 dollaria) ja osallistui tietoisuuden lisäämiseen kyseisestä taudista.

Joulukampanjan keräystulot OYSille 2011

Hukka lahjoitti OYSin kuntoutusosastolle Suomen ensimmäisen MOTOmed Viva 2 Tupla -laitteen vuonna 2011.

Liikuntakeskus Hukan jäsenet keräsivät sievoisen summan rahaa Oulun yliopistollisen sairaalan kuntoutusosastolle. Lahjoituksista saaduilla varoilla hankittiin käsien ja jalkojen yhtäaikaisen harjoittelun mahdollistava MOTOmed Viva 2 Tupla -laite. Kyseessä on potilaiden kuntoutumista tutkitusti edistävä huippu-uutuus. Käsien ja jalkojen samanaikainen rytminen harjoittelu on tehokas kuntoutusmuoto esimerkiksi aivohalvauspotilaan kuntoutuksessa. Laite sisältää omat ohjelmat myös AVH- ja MS-potilaiden kuntoutukseen. Liikunnan hyödyt ihmiselle ovat kiistattomat. Hukassa harrastetaan vammoilta ehkäisevää ja kuntoutusosastolla kuntouttavaa liikuntaa. OYSin kuntoutusosasto tekee upeaa työtä, ja hukkalaiset halusivat  tukea sitä parhaimpansa mukaan. LIsäksi Hukka lahjoitti OYSin kuntoutusosastolle Jumper-pallon, jolla on trampoliinin ja step-laudan ominaisuudet. Lisäksi MOTOmed-tuotteita yksinoikeudella maahantuova Kuntoväline Oy lahjoitti osastolle pienvälineitä.

Kierrätyksellä hyvää mieltä!

Squashpalloista terapeuttinen pallopeitto

Sosiaalisessa mediassa toteutetun ideoinnin ja äänestyksen pohjalta parhaaksi uusiokäyttöideaksi valitun terapeuttisen pallopeiton ajatus ilahdutti Leinonpuiston erityiskoulun lisäksi myös muita maailman erityiskouluja. Pallopeitto toteutettiin yhteistyössä Hukan squashpelaajien, jäsenten, Leinonpuiston erityisopettajien sekä Verhoomo Antonin voimin helmikuussa 2014. Yhteen pallopeittoon käytettiin yhteensä noin 150 squashpalloa. Jatkossakin Hukan jäsenten koriin jättämät pallot toimitetaan Verhoomo Antonille, josta tarvitsevat voivat tilata itselleen murto-osalla normaalista hinnasta tämän terapeuttisen peiton, jonka on todettu rauhoittavan ja auttavan kehonhahmotuksessa erityisesti autistisia ja hyperaktiivisia lapsia.

Hukkalaiset verenluovuttajina

Helmikuussa 2014 hukassa järjestettiin erillinen verenluovutuspäivä. Tällöin jäseniä kannustettiin luovuttamaan verta Hukan aulatiloissa. Veripalvelu oli paikalla koko päivän, ja yhdessä hukkalaiset luovuttivat hienon määrän verta todelliseen tarpeeseen ja kynnys verenluovutukseen aleni monelle merkittävästi.

Hukka ja hukkalaiset oululaisten vähävaraisten nuorten harrastustoiminnan tukijoina

Hukka, Qstock ja Kaleva yhdistivät voimansa oululaisten eläkeläisten ja vähävaraisten nuorten hyväksi. Kesän 2014 ja 2015 Hukassa myytiin yli 60-vuotiaille Enemmän elämää! -jäsenyyksiä. Kortilla pääsi Hukkaan kuntoilemaan Hukkaan 12 päiväks ja Qstock-festareille kahdeksi päiväksi ja sai viikon e-Kaleva-tilauksen. Jäsenyyksistä saadut tulot lahjoitettiin lyhentämättöminä ODL:n keräyksen kautta vähävaraisten oululaisten nuorten harrastustoiminnan tukemiseen. Lisää tietoa tuesta oululaisten vähävaraisten nuorten harrastustoiminnalle täältä.

Movember-keräyksessä mukana vuodesta 2014

Hukkalaiset ovat keränneet kampanjoilla lahjoituksia Movember-säätiölle ja miesten hyvinvoinnille vuodesta 2014 saakka. Tietoisuuden lisääntyminen ja kasvatetut viiksikarvat ovat olleet tärkeä osa hukkalaisten marraskuuta. Lisää tietoa keräyksestä osoitteesta fi.movember.com.

Hukka Joulupuu-lahjakeräyksen virallinen keräyspiste

Oulussa on noin 2000 lasta ja nuorta lastensuojelun piirissä, joista moni saa ainoan joululahjansa tänäkin vuonna Joulupuu-lahjakeräyksen kautta. Perinteinen Joulupuu-lahjakeräys järjestetään Oulussa Oulun Tervaporvarien Nuorkauppakamarin toimesta yhteistyössä Oulun sosiaalitoimen kanssa. Lahjat toimitetaan Oulun sosiaalitoimelle, josta sosiaalityöntekijät jakavat ne joulun alla lapsille ja nuorille. Näin jokainen lahja tuo joulumielen jollekin lapselle! Liikuntakeskus Hukka on ollut virallinen keräyspiste ja kannustanut jäseniään osallistumaan keräykseen vuodesta 2014 alkaen. Hukkalaiset ovat ottaneet keräyksen omakseen, ja keräyspisteen kautta on saatu joka vuosi useampi säkillinen lahjoja pukinkonttiin. Lisää tietoa keräyksestä täältä.

Välituntipallolla liikettä kolmosluokkalaisille

Hukka on ollut  2015–2018 yksi välituntipallon lahjoittajista AC Oulun järjestämässä välituntipallo-kampanjassa. Kampanjan tarkoitus on innostaa välituntiliikuntaan jakamalla Oulun seudun kolmosluokkalaisille ilmaiset jalkapallot välitunneille.

Tennispallot kierrätetään päiväkoteihin

Jatkuvana käytäntönä Hukan jäsenet keräävät käytetyt tennispallonsa keräysastioihin kentillä. Näistä Hukka jakaa ne eteenpäin Oulun alueen päiväkoteihin liikunta- ja askartelukäyttöön.

Suvaitsevaisuus tekoina

Hukka haluaa vähentää eriarvoisuutta konkreettisilla teoilla. Tämän vuoksi tarjoamme kaksi tuoksutonta pukuhuonetta erityisesti tuoksuyliherkkien käyttöön. Pieneltä vaikuttava teko mahdollistaa tuoksuista oireita saaville treenaamisen ilman oireita, ja on saanut kiitosta jo yhä useammalta aiemmin tuoksuista kärsineeltä jäseneltä.

Osalle huomaamaton, mutta toisille erittäin tärkeä käytäntö Hukassa on, että useat vessat ovat Unisex-mallia. Tämän ansiosta esimerkiksi transihmisten ei tarvitse määritellä sukupuoltaan joka kerta vessassa käydessään.

Fyysisen ja sanallisen ahdistelun suhteen Hukalla on nollatoleranssi.