Tapojen muuttaminen ei ole helppoa – näillä ohjeilla se on todennäköisempää

Tapojen muuttaminen ei ole helppoa – näillä ohjeilla se on todennäköisempää

 • Hukka
 • Fiksut, tavoitetta edistävät tavat auttavat meitä siis säästämään energiaa, itsekuria ja tahdonvoimaa niihin tilanteisiin, joissa sitä todella tarvitaan. Kun onnistut omaksumaan aamupalan nauttimisen, säännöllisen ateriarytmin, työmatkapyöräilyn, kävelypalaverit, säännölliset kuntosalikäynnit tai ryhmäliikuntatunnit osaksi arkirutiinejasi, ei niiden toteuttaminen vaadi enää juurikaan tahdonvoimaa ja itsekuria. Alun ponnistelujen jälkeen rutiinit sujuvat kuin itsestään ja niistä tulee osa sinua.

  Kolmessa viikossa hyvään alkuun

  Joidenkin arvioiden mukaan tapojen muuttaminen kestää 3 viikkoa ja pysyväksi elämäntavaksi toiminnan juurruttaminen kestää keskimäärin 3 kuukautta. Säännöllisesti ja sinnikkäästi uutta tapaa toistamalla, voit siis vähentää aloittamisen kitkaa jo 21 päivässä ja saada toivotun tavan toteutumaan autopilotilla, ilman suurempaa ponnistelua tahdonvoiman kanssa noin 90 päivässä.

  Mitä automaattisemmin tapa toteutuu, sitä vähemmän sen toistamiseen kuluu itsekuria sekä energiaa. Uusi tapa on silloin kestävällä pohjalla. Mitä yksinkertaisemmasta tavasta on kyse, sitä vähemmän sen omaksumiseen menee yleensä aikaa. Ja vastaavasti monimutkaisempi ja kokonaisvaltaisempi omaksuttava tapa vie aikaa huomattavan enemmän. Edellisestä johtuen kannattaa, etenkin elintapamuutoksen alkuvaiheessa, pyrkiä lähtemään liikkeelle mahdollisimman yksinkertaisista tavoista ja vain 1–2 muutoksesta kerrallaan.

  Muutos edellyttää hyvää itsetuntemusta

  Hyvä itsetuntemus on ratkaisevan tärkeää tapojen muuttamisessa. Siksi itsensä äärelle kannattaa pysähtyä riittävän usein ja hartaasti. Kun tunnistat omat arvosi eli itsellesi tärkeimmät asiat, voit peilata ajankäyttöäsi ja arvojasi keskenään. Vietätkö haluamasi määrän aikaa itsellesi tärkeimpien asioiden parissa vai kuluuko aikasi muiden velvoitteiden tai viettien parissa?

  Uuden tavan opettelussa rima kannattaa laskea niin alas kuin mahdollista. Kun kyse on inhimillisestä ponnistelusta, on siihen tarttuminen helppoa, vaivatonta – ja nopeaa. Selitysten ja esteiden keksiminen muuttuu sitä vaikeammaksi, mitä vaatimattomammasta toiminnasta on kyse. Siksi treeniohjelman osalta kannattaa määrittää minimitaso, jolla harjoituksesta saa ”puhtaat paperit” ja josta voi halutessaan, energioiden sekä motivaation riittäessä, jatkaa kohti kuormittavampaa treeniä.

  Tapojen oppiminen on taitolaji

  Tapojen oppiminen on aina uusien taitojen opettelua. Opetat aivojasi reagoimaan uudella tavalla tuttuun ärsykkeeseen. Sen vuoksi uusi tottumus alkaa juurtua vasta riittävien toistomäärien myötä. Kannattaa aloittaa riittävän pienestä ja lisätä toistojen määrää sekä intensiteettiä matemaattisen maltillisesti. Silloin lopputulos voi olla hämmästyttävän suuri.

  Aloita muutosmatka kysymällä itseltäsi, mikä on pienin mahdollinen teko, jolla voin edistää hyvinvointiani ja tavoitteeni toteutumista tässä hetkessä. Jos motivaatiosi on korkea, et tarvitse juurikaan tahdonvoimaa pienen teon toteuttamiseen. Tällöin siitä muodostuu toistojen kautta voittava rutiini arkeesi ja sinulla on tahdonvoimaa tallessa silloin, kun sitä ihan oikeasti tarvitaan.


  Aloita hyvinvoinnin vuosi 2022 Hukan kanssa!

  Me Hukassa haluamme tehdä oululaisista maailman onnellisimman maan onnellisimpia ihmisiä. Uskomme, että paras reitti tähän on auttaa parantamaan oululaisten ihmisten elämänlaatua tarjoamalla enemmän elämää ja hyvinvointia niin sydämelle, lihaksille kuin mielelle.

  08 4152 2001

  Kysyttävää? Soita, me autamme!