Toiminnallinen harjoittelu – tehotreeniä vai sirkustemppuja?

Toiminnallinen harjoittelu – tehotreeniä vai sirkustemppuja?

 • Hukka
 • Kukapa ei haaveilisi kiinteämmästä, jäntevämmästä ja sporttisemmasta vartalosta. Eikä pelkästään ulkoisesti ”kiiltävämmästä kuoresta”, vaan samalla myös paremmasta suorituskyvystä, terveyttään uhraamatta. Varsinkin kun sen voi saada sen totuttua mielekkäämmällä, monipuolisemmalla ja hauskemmalla harjoittelulla.

  Valjasta voima hyötykäyttöön

  Toiminnallinen harjoittelu on nimensä mukaisesti funktionaalisempaa ja monipuolisempaa lihaskuntoharjoittelua. Sitä voidaan toteuttaa paitsi kuntosalilaitteilla ja -välineillä, myös oman kehon vastuksella sekä erilaisilla lihaskuntoharjoittelun pienvälineillä. Tavoitteena toiminnallisessa treenissä on jonkin urheilulajin, työtehtävän tai arkielämän liikemallien jäljittely sekä tukeminen, tai sitten vain tehokkaampi, tuloksekkaampi sekä uutta haastetta keholle ja mielelle tarjoava harjoittelu.

  Toiminnallinen harjoittelu kehittää samanaikaisesti lihaskuntoa, kehonhallintaa, kestävyyttä, liikkuvuutta, tasapainoa sekä koordinaatiota. Isojen lihasryhmien työskennellessä yhtä aikaa myös energiankulutus on huipussaan ja hormoniaineenvaihdunta vilkasta. Parhaimmillaan jopa yksi harjoitusliike voi kehittää kaikkia edellä mainittuja ominaisuuksia!

  Moniulotteiset, eri tasoissa toteutettavat, harjoitusliikkeet kehittävät tehokkaasti myös kehonhallintaa, tasapainoa ja koordinaatiota. Toiminnalliset liikkeet tähtäävätkin yksittäisen nivelen liikkeen sijaan kokonaisten lihastoimintaketjujen aktivoimiseen ja eri lihasryhmien yhteistyön parantamiseen.

  Optimoi energiankulutus ja ajankäytön hyötysuhde

  Suurten lihasryhmien ja asentoa ylläpitävien tukilihasten aktivaatio sekä useiden lihasryhmien yhtäaikainen työskentely kuluttavat runsaasti energiaa, joten toiminnallinen treeni on erinomaista painonhallintaan sekä kiinteytymiseen tähtäävää harjoittelua.

  Liikeketjujen hyödyntäminen ja useiden lihasryhmien samanaikainen treenaaminen lisää harjoittelun tehoa ja säästää konkreettisesti myös aikaa. Yhdessä toiminnallisessa treeniliikkeessä voi yhdistyä 2-3 perinteisen lihaskuntoliikkeen hyödyt, joten parhaimmillaan nipistät treenin kestosta, mutta lisäät samanaikaisesti treenin vaikuttavuutta työtehon muodossa.

  Hanki rautainen keskivartalo

  Keskivartalon lihakset, etenkin syvät vatsa- ja selkälihakset ovat avainasemassa useimmissa toiminnallisissa harjoitusliikkeissä. Liikeketjuissa voimantuotto välittyy raajoihin keskivartalon lihasten kautta ja niillä kontrolloidaan myös keskivartalon kierron hallintaa, joka on oleellinen tekijä monissa toiminnallisissa lihaskuntoliikkeissä.

  Lihastoimintaketjujen ja keskivartalon sekä lantionseudun lihasten treenaaminen vaikuttavat myös ryhtiin sekä lihastasapainoon positiivisesti. Näin saadaan selkä- ja niska-hartiavaivat kuriin sekä keho työskentelemään optimaalisemmin. Toiminnallinen treeni on siis oikein toteutettuna todellista terveysliikuntaa.

  Muista tarkoituksenmukaisuus ja pidä hauskaa

  Kaiken tämän lisäksi toiminnallinen harjoittelu on hauskaa, monipuolista ja tavoitteellista. Aina ei tarvitse pelata suurempien painojen tai pidempien sarjojen kanssa, vaan kehitystä voidaan hakea liikkeitä haastavammiksi tai epävakaammiksi skaalaamalla. Uuden oppiminen on innostavaa ja tuloksekas harjoittelu hauskaa. Tästä kaikesta toiminnallisessa harjoittelussa on kysymys.


  Treenaa toiminnallisesti Liikuntakeskus Hukan monipuolisilla kuntosaleilla!

  Hukan suurin, yli 1 600 neliön KuntoHukka on syystä Oulun monipuolisin kuntosali. Kuntosali tarjoaa paljon treenitilaa,  yli 400 m² vapaapainoalueen, 8 paikkaisen räkkialueen, rutkasti lämmittelylaitteita ja kattaa takuulla niin aloittelijoiden kuin kokeneempienkin treenaajien tarpeet. Lisäksi Hukasta löydät permantoalueella varustetun Funktionaalisen Studion sekä täysin uuden toiminnalliseen ja suorituskykyä kehittävään harjoitteluun optimoidun Hukka Xpress Heinäpään! Lue lisää uudesta Hukka Xpress Heinäpäästä täältä! 

  Kaikki tämä käytössäsi vain yhdellä jäsenyydellä – lue lisää Hukan palveluista täältä! 

  08 4152 2001

  Kysyttävää? Soita, me autamme!