Liikunnalla lisää työvireyttä

Liikunnalla lisää työvireyttä

  • Hukka
  • Ihmiskeho tarvitsee säännöllistä liikettä voidakseen ja toimiakseen hyvin. Nykypäivän tietotyö, ruutujen tuijottaminen ja teknologian räjähdysmäinen kasvu on vähentänyt merkittävästi ihmisten fyysistä aktiivisuutta arjessa. Nämä elämää helpottavat mukavuudet ja lyhyen aikavälin mielihyvän kokemukset lisäävät lopulta pitkän aikavälin pahoinvointia. Työn tehokkuuden kulttuuri on mennyt äärimmäisyyksiin ja tehokkuus on jopa kääntynyt tehottomuudeksi ihmisten hyvinvoinnin kustannuksella.

    Nykyajan työelämän haasteet

    Nykypäivän tietotyö ylikuormittaa aivojamme samaan aikaan kun istumalihakset kasvattavat juuria työtuoliin. Liian pitkään kestävä yhtäjaksoinen istuminen sekä kehon ja aivojen jatkuva kuormittaminen lisää elimistön stressitilaa.

    Yksikään ihminen ei voi toimia kahdeksaa tuntia putkeen optimaalisesti, vaan ennen pitkään työ alkaa tuntumaan puurtamiselta, ajatus katkeaa ja muisti heikkenee sekä jatkuva aivosumu ja väsymys valtaa mielen. Runsas istuminen ja aivojen yhtäjaksoinen kuormittaminen sekä jatkuvan kiireen ja paineen alla työskentely voi pahimmassa tapauksessa kuluttaa voimavaroja niin paljon, ettemme jaksa pitää huolta itsestämme edes vapaa-ajalla. Lopulta jatkuva ylikuormitus ja stressi uuvuttaa kovimmankin työntekijän ja voi johtaa mm. työuupumukseen.

    Liikunta tekee hyvää myös aivoille

    Useat meistä tietää, että tuki- ja liikuntaelimistö kaipaa säännöllistä liikettä pysyäkseen kunnossa, mutta myös aivot kaipaavat liikettä. Erityisesti liikunnan merkitys korostuu nykypäivän tietotyössä, jossa aivomme kuormittuvat enemmän kuin koskaan. Vaativaan aivotyöhön yhdistetty pitkään jatkuva yhtäjaksoinen istuminen lamauttaa niin kehon kuin mielen, jolloin tuki-ja liikuntaelimistön ja  aivojen toiminta heikkenee pikavauhdilla. Tätä kehon ja mielen “rappeutumista” voidaan ehkäistä tehokkaasti liikunnan avulla, sillä lyhytkin liikuntatuokio on hyvä tapa laukaisemaan stressiä, tehostamaan aivojen toimintaa ja ehkäisemään kiputiloja kehossa. Tarjoamalla keholle ja aivoille sopivasti taukoja liikunnan keinoin, vireystila nousee ja tarkkaavaisuus paranee. Näin myös työn sujuvuus, tuottavuus ja luovuus sekä ongelmanratkaisukyky paranee, joka nykypäivän työelämässä on tärkeämpää kuin koskaan.

    Vinkit parempaan työvireyteen

    Jos istut suurimman osan työajastasi tai työsi sisältää yksipuolista liikettä, kannattaa ainakin osa tauoista hyödyntää liikkumiseen. Myös sosiaaliset kontaktit ovat tärkeitä, joten yhteinen kahvi- ja/tai lounastauko palauttaa ja lisää työn sujuvuutta. Ehkäpä paras hyötysuhde olisikin yhdistää liikunta ja sosiaaliset kontaktit, sillä yhdessä liikkumalla parannetaan kehon hyvinvoinnin ja toimintakyvyn lisäksi myös työvireyttä ja tiimihenkeä.

    Työtuolista on tärkeä nousta myös muulloinkin kuin pidempien taukojen aikana. Se voi yksinkertaisimmillaan olla minuutin tai parin jaloittelu tai taukojumppa. Tällöin myös aivot saavat taukoa tarkkaavaisuutta vaativasta työstä, samalla kun kevyt liikunta paikkaa kehollisen toiminnan vajetta.

    Seuraavilla vinkeillä lisäät aktiivisuutta ja energiaa työpäivään:

    • Vaihda työasentoa mahdollisimman usein.
    • Tauota istumista puolen tunnin välein parin minuutin jaloittelulla tai taukojumpalla.
    • Lisää lounastauon yhteyteen ulkoilua tai muuta liikuntaa.
    • Pidä lounastauon lisäksi pari 10 min taukoa työpäivän aikana, johon sisällytät kevyttä liikkumista.
    • Sisällytä työhösi myös hyötyliikuntaa, kuten toimiston järjestelyä, roskien vientiä tai postin hakua.
    • Nouse ylös ja liikuskele puheluiden ja palavereiden aikana.
    • Sijoita kopiokone kauemmaksi kuin työpöydän välittömään läheisyyteen.
    • Tee taukoliikuntaa itsenäisesti tai ohjatusti. (Tästä on hyvä olla muistutus)
    • Järjestäkää kävelypalavereita perinteisten palavereiden sijaan, silloin kuin se on mahdollista.
    • Valitse portaat hissin sijaan.
    • Suosi työmatkaliikuntaa.
    • Luo liikuntaan kannustavaa taukokulttuuria työpaikallasi.

    Lyhyetkin liikuntahetket, olipa kyse hyötyliikunnasta tai pelkästään liikuntaan käytetystä ajasta vilkastuttaa verenkiertoa, kiihdyttää kudosten aineenvaihduntaa, parantaa toimintakykyä sekä vähentää kipuja. Lisäksi stressi vähenee, mieli virkistyy, ajatukset terävöityy ja oppiminen tehostuu. Kun työn kuormitustekijät ovat kunnossa jää energiaa myös tärkeille vapaa-ajan aktiviteeteille ja perheen kanssa touhuamiselle.


    Energiaa työyhteisöihin Hukasta!

    Hukka tarjoaa erinomaiset puitteet erilaisten kokousten, koulutusten ja esimerkiksi yritysten virkistyspäivien järjestämiseen. Hukkaan on helppo tulla ja parkkitilaa on runsaasti. Virkistyspäivä Hukassa on työporukan yhteinen, mieleenpainuva elämys ja yhteishengen nostattaja isommankin yrityksen henkilökunnalle. Pystymme palvelemaan jopa tuhansien työntekijöiden yrityksiä – lue lisää täältä! 

    08 4152 2001

    Kysyttävää? Soita, me autamme!