Millaisen hintalapun laittaisit terveydellesi?

Millaisen hintalapun laittaisit terveydellesi?

  • Hukka
  • Oletko pohtinut hetkeen, mitkä ovat tärkeimmät arvosi eli asiat, jotka ovat sinulle kaikista tärkeimpiä? Välillä on hyvä pysähtyä tarkastelemaan paitsi arvojaan, myös ajankäyttöään eli sitä, millaisen roolin nuo asiat saavat arjestasi. Käytä nyt pieni hetki palauttaaksesi mieleen, mitkä asiat merkitsevät sinulle elämässä eniten ja mikä on niiden arvojärjestys kohdallasi. Kirjoita 3-5 tärkeintä arvoasi paperille ja numeroi ne siten, että tärkein arvosi saa lukuarvokseen ykkösen ja lukuarvo kasvaa merkityksellisyyden laimentuessa.

    Kuinka hyvin arvosi ja ajankäyttösi kohtaavat?

    Puntaroi sen jälkeen sitä, miten hyvin arvosi näkyvät arjessasi ja kuinka paljon käytät aikaa arvojesi mukaisen toiminnan äärellä. Jos esimerkiksi perhe on listauksesi ykkösenä, mutta ehdit leikkiä lastesi kanssa vain satunnaisesti, voi tilannen aiheuttaa ns. arvoristiriidan kohdallasi. Se syö väkisinkin paitsi hyvinvoinnin, myös onnellisuuden edellytyksiä elämästäsi.

    Mistä hinnasta luopuisit terveydestäsi?

    Terveys on yksi elämän tavoitelluimmista arvoista ja asioista. Se löytyykin melkein jokaisen kohdalla arvolistauksen kärkisijoilta. Pyydänkin sinua pohtimaan seuraavaksi sitä, millaisen hintalapun laittaisit terveydellesi, jos joku haluaisi kuvitteellisesti ostaa sen sinulta pois. Käytännössä luopuisit siis nykytilanteestasi ja saisit vastineeksi kaikki yleisimmät elintapasairaudet, tuki- ja liikuntaelinvaivat, kivut ja kolotukset sekä surkean suorituskyvyn. Mikä olisi siis rahasumma, jolla terveydestäsi luopuisit?

    Anna kun arvaan: Summa on vähintään kuusinumeroinen, mutta veikkaan, että puhutaan seitsennumeroisesta kauppasummasta? Hyvä näin, sillä ensimmäinen askel kohti parempaa terveyttä ja hyvinvointia on kyseisten asioiden arvostaminen sekä pieni ”kriisi” nykytilanteen menettämisen pelossa. Lähtöasetelma muutokseen on siis kohdallasi suotuisa.

    Turvallinen kriisi voi käynnistää muutokseen

    Seuraava, hieman provosoiva kysymykseni kuuluu seuraavasti: Jos kerran terveys on sinulle noinkin tärkeä arvo ja asia, miksi et ole valmis vaalimaan sitä nykyistä paremmin? Ja miksi torpeedoit sitä välillä valinnoillasi, vaikka tiedät hyvin mitkä asiat rakentavat ja mitkä nakertavat pohjaa hyvinvoinniltasi. Ja koska hinnoittelit terveytesi noin korkeaksi, miksi et panostaisi edes hieman enemmän aikaa, vaivaa ja muita panostuksia sen kehittämiseen?

    Vaikka tiedostamme hyvin säännöllisen unen ja levon merkityksen, tunnistamme terveyttä ja hyvinvointia edistävät ruokavalinnat, ymmärrämme määrällisesti liiallisen istumisen ongelmatiikan sekä ruutuajan haitallisuuden ja hallitsemme kehittävän harjoittelun periaatteet, niin teoriassa kuin käytännössäkin, teemme silti jatkuvasti hyvinvointiamme horjuttavia valintoja. Miksi? Siksi, koska olemme ihmisiä ja epätäydellisiä sellaisia.

    ”Jos teet pienet asiat hyvin, ei edes ole isoja asioita”

    Ja hyvä niin, sillä täydellisyys on kirosana hyvinvoinninkin edistämisen kohdalla. Maksimi ei koskaan ole optimi, vaan hyviä tuloksia saavutetaan paljon vaatimattomin valinnoin ja pienemmin ponnistuksin. Kun otat ”kaksi askelta eteenpäin ja yhden taakse”, etenet jo hyvää kyytiä kohti tavoitettasi. Ja kun 80 % valinnoistasi tukee terveyttäsi, voivat muut 20 % palvella enemmän mielihyvää ja muita arvoja sekä tavoitteita.


    08 4152 2001

    Kysyttävää? Soita, me autamme!